OSNIVANJE FK MLADOST

Na Satelitu, u tom pravom radničkom kraju, omladina koja je volela fudbal iznad svega, i igrala ga danonoćno na betonu u školi i travnjacima između zgrada, odlučila je da, uz pomoć omladinske organizacije mesne zajednice, oformi fudbalski klub. 

Fudbalski klub Mladost osnovan je na satelitu 1972. godine. do nedavno niko nije znao tačan datum osnivanja. Brojni sagovornici i svedoci tog vremena, pre svih Buba Čalakić, Gordan Malkić, Milorad Ivaniš, Mane Delibašić, Dragan Simić, Borislav Popić, svi od reda sećaju se da je bilo proleće, oko prvomajskih praznika, jer je prva prijateljska utakmica protiv Proletera sa Slane bare odigrana po lepom i sunčanom vremenu, ali niko nije mogao da se seti tačnog datuma. Ni u klupskim prostorijama nije bilo nikakvog pisanog traga iz kojeg bi se mogao utvrditi datum osnivanja. Prema rečima dugogodišnjeg ekonoma Zlatomira Filipića Džeja, nažalost, velika većina starih fotografija, brojnih plaketa, trofeja i važnih dokumenata uništena je iz čiste obesti kada su tokom noći u prostorije kluba upali vandali i za sobom ostavili pustoš.

Krenulo se od APR-a, koji u vreme osnivanja Mladosti nije postojao, ali su dobijene smernice. Zahvaljujući ljubaznim službenicima Ministarstva omladine i sporta izdata je kopija rešenja iz 1985. godine kada je Mladost svom imenu dodala prefiks generalnog sponzora, građevinskog preduzeća, Neimar. U tom rešenju nalazio „spasonosni“ stari registracioni broj 367 pomoću kojeg su radnici u MUP-u bez velikih poteškoća pronašli u arhivi Odeljenja za upravne i opšte poslove ono što nam je trebalo – Rešenje o osnivanju Mladosti sa datumom 26. april 1972. U obrazloženju tog rešenja navodi se: Osnivači sportskog društva Mladost iz Novog Sada podneli su ovom Sekretarijatu prijavu o osnivanju Društva radi upisa istog u registar i overe statuta Društva. Prijavi su priloženi zapisnik sa osnivačke konferencije Društva, održane u Novom Sadu 16. aprila 1972. godine, i dva primerka statuta usvojenog na istoj konferenciji.

U arhivi Gradskog sportskog saveza Novog Sada među brojnim prašnjavim registratorima pronađeni su vredni godišnjaci fudbalskog saveza Novog Sada, od 70-ih godina pa sve do kraja prošlog veka. Izveštaji sa svake sednice Saveza na kraju godine ukoričeni su i predati Arhivu kako bi bili sačuvani od zaborava. Na sednici održanoj 28. avgusta 1972. predloženo je da se novoformirani FK Mladost priključi takmičenju od sezone 1972/73. Na istoj sednici odobrena je registracija prvih 15 fudbalera novog kluba. 

Osnivanje kluba pokrenuli smo preko omladinske ortanizacije naše mesne zajednice. Mi smo u Osnovnoj školi „Boris Kidrič” (današnja „Miloš Crnjanski”) igrali ozbiljan fudbal u to vreme. Imali smo i one veće golove od pet metara. Prve dresove obezbedio nam je preko sindikata Đorđe Galić, konobar u Putniku. Bili su plavo-bele boje, sa belim šortsevima. Prvu prijateljsku utakmicu odigrali smo na Slanoj bari protiv Proletera, dobijemo ih glatko 3:1, ja postignem dva, a Šefkija Redžepov jedan gol. Potom smo usvojili da nam zvanična boja bude crvena. Ništa nismo tada imali, čak ni teren, pa smo takmičarske utakmice na Fešteru, Slanoj bari i u Petrovaradinu, a potom na Sajmištu gde smo se zadržali duže — u dahu je ispričao Gordan Malkić Puder, u to vreme jedan od momaka sa Satelita, navalni igrač u prvoj ekipi, kasnije trener, a potom i rukovodilac kluba. 

Bilo je više ideja kako da nazovemo novoformirani klub, ali je većina predloženih imena koja su tada bila popularna već postojala. U gradu smo imali i Borac i Proleter, Radnički je preimenovan u Novi Sad, a pošto je osnivanje kluba pokrenula omladina Satelita, čiji sam bio predsednik, došli smo na ideju da se nazovemo Mladost što je i prihvaćeno. Trener Mirko Čičak, potom Đoka Galić, Randelj i ja smo imali imali „fiće“ pa smo vozili celu ekipu na teren na Slanoj bari gde smo igrali utakmice — još uvek dobro služi pamćenje Borislava Popića Čopa koji je igrao u Mladosti u prve dve sezone, pre nego što je otišao u vojsku, da bi se 1975, po povratku iz armije, posvetio trenerskom poslu i proveo u klubu sa Satelita gotovo tri decenije u radu s mlađim kategorijama i prvim timom. 

Prvi predsednik FK Mladost bio je Ljubomir Stančul Lala. Znatnu pomoć pružala je mesna zajednica koja se nalazila u ulici Anđe Ranković, a na čijem je čelu bio Perica Mladenović. Sekretar je bio Miroslav Sivački, a blagajnik Ranko Bajin. U samoj mesnoj zajednici bilo je sedište Društva. Varga Franja je imao foto-aparat što je u to vreme bila retkost, pa je uradio prve klupske fotografije, odnosno bio je neka vrsta nezvaničnog klupskog fotografa. Izrađene su i članske karte za koje je zadužen bio Dušan Đaković, po profesiji medicinski tehničar zaposlen u bolnici. Pošto je i pre osnivanja kluba, redovno na turnirima u malom fudbalu u školi „Boris Kidrič” vodio zapisnike, tog posla prihvatio se i u Mladosti. Dule Đaković je bio uz Mladost od početka, često je i putovao na gostovanja u ulozi klupskog lekara. 

Jedna od figura i incijator osnivanja kluba bio je Aleksandar Radović poznat po nadimku Tehna, nastavnik u O.Š. „Boris Kidrič”, vodio je fudbalsku sekciju, i iako nikada nije imao zvaničnu funkciju u Mladosti, bio je tu, uz klub, od camog osnivanja, njegov doprinos je nemerljiv — apostrofira Buba Čalakić koji je igrao rukomet, a čiji je mlađi brat Milorad bio u fudbalskoj ekipi Mladosti od osnivanja.

DOLAZAK KOMPANIJE GAT

NS Dukes i predsednik Veselin Bajčetić, u to vreme,  za jednog od sponzora fudbalskog kluba Mladost pozvao je kompaniju GAT d.o.o, osnovanu 1992. godine, čija je osnovna delatnost izvođenje elktromontažnih i građevinskih radova. GAT d.o.o. je u to vreme bio sponzor kluba američkog fudbala NS Dukes koji je osnovan 2002. i uz beogradske vukove i Divlje veprove iz Kragujevca dugi niz godina važio za jednu od najozbiljnijih ekipa na našim prostorima. 

Trenirali smo na pomoćnom terenu Vojvodine, iza istočne tribine stadiona, ali smo morali da potražimo novu lokaciju pošto je to zemljište počelo da se preuređuje i priprema za izgadnju TC „Promenada“, priča Novica Slijepčević jedan od igrača NS Dukes, danas član skupštine fudbalskog kluba Mladost GAT. 

NS Dukes je 2015. godine, osvojio šampionsku titulu, dve godine kasnije takmičio se u regionalnoj ligi da bi 2018. istupio iz lige i zbog prevelikih troškova prestao da postoji. 

Moj otac Dejan poznavao se sa Veselinom Bajčetićem i Rajkom Dokićem i pošto je GAT već bio sponzor fudbalskog kluba dotovorili su se 2011. godine da teren Mladosti koristimo za treninge dok smo zvanične mečeve i dalje igrali na Kabelu. C obzirom na to da smo poreklom iz Gackog i da se tamošnji fudbalski klub takođe zove Mladost, ocu se od početka svidela ideja saradnje sa novosadskim klubom istog imena. U sezoni 2013/14 Mladost je prvi put zaigrala u dresovima sa reklamom GAT i novim grbom.

Kako se priča sa klubom američkog fudbala polako stišavala tako je GAT d.o.o. ozbiljnija ulaganja usmerio na fudbalski klub Mladost. Tokom 2017. godine izmireni su svi klupski dugovi, regulisana su vlasnička prava, sređena je ograda i klupske prostorije, podignuti su reflektori, na mesto potpredsednika stigao je Miroslav Kresović i od tog trenutka kreće veliki uspon.