ОСНИВАЊЕ ФК МЛАДОСТ

На Сателиту, у том правом радничком крају, омладина која је волела фудбал изнад свега, и играла га даноноћно на бетону у школи и травњацима између зграда, одлучила је да, уз помоћ омладинске организације месне заједнице, оформи фудбалски клуб. 

Фудбалски клуб Младост основан је на сателиту 1972. године. до недавно нико није знао тачан датум оснивања. Бројни саговорници и сведоци тог времена, пре свих Буба Чалакић, Гордан Малкић, Милорад Иваниш, Мане Делибашић, Драган Симић, Борислав Попић, сви од реда сећају се да је било пролеће, око првомајских празника, јер је прва пријатељска утакмица против Пролетера са Слане баре одиграна по лепом и сунчаном времену, али нико није могао да се сети тачног датума. Ни у клупским просторијама није било никаквог писаног трага из којег би се могао утврдити датум оснивања. Према речима дугогодишњег економа Златомира Филипића Џеја, нажалост, велика већина старих фотографија, бројних плакета, трофеја и важних докумената уништена је из чисте обести када су током ноћи у просторије клуба упали вандали и за собом оставили пустош.

Кренуло се од АПР-а, који у време оснивања Младости није постојао, али су добијене смернице. Захваљујући љубазним службеницима Министарства омладине и спорта издата је копија решења из 1985. године када је Младост свом имену додала префикс генералног спонзора, грађевинског предузећа, Неимар. У том решењу налазио „спасоносни“ стари регистрациони број 367 помоћу којег су радници у МУП-у без великих потешкоћа пронашли у архиви Одељења за управне и опште послове оно што нам је требало – Решење о оснивању Младости са датумом 26. април 1972. У образложењу тог решења наводи се: Оснивачи спортског друштва Младост из Новог Сада поднели су овом Секретаријату пријаву о оснивању Друштва ради уписа истог у регистар и овере статута Друштва. Пријави су приложени записник са оснивачке конференције Друштва, одржане у Новом Саду 16. априла 1972. године, и два примерка статута усвојеног на истој конференцији.

У архиви Градског спортског савеза Новог Сада међу бројним прашњавим регистраторима пронађени су вредни годишњаци фудбалског савеза Новог Сада, од 70-их година па све до краја прошлог века. Извештаји са сваке седнице Савеза на крају године укоричени су и предати Архиву како би били сачувани од заборава. На седници одржаној 28. августа 1972. предложено је да се новоформирани ФК Младост прикључи такмичењу од сезоне 1972/73. На истој седници одобрена је регистрација првих 15 фудбалера новог клуба. 

Оснивање клуба покренули смо преко омладинске ортанизације наше месне заједнице. Ми смо у Основној школи „Борис Кидрич” (данашња „Милош Црњански”) играли озбиљан фудбал у то време. Имали смо и оне веће голове од пет метара. Прве дресове обезбедио нам је преко синдиката Ђорђе Галић, конобар у Путнику. Били су плаво-беле боје, са белим шортсевима. Прву пријатељску утакмицу одиграли смо на Сланој бари против Пролетера, добијемо их глатко 3:1, ја постигнем два, а Шефкија Реџепов један гол. Потом смо усвојили да нам званична боја буде црвена. Ништа нисмо тада имали, чак ни терен, па смо такмичарске утакмице на Фештеру, Сланој бари и у Петроварадину, а потом на Сајмишту где смо се задржали дуже — у даху је испричао Гордан Малкић Пудер, у то време један од момака са Сателита, навални играч у првој екипи, касније тренер, a потом и руководилац клуба. 

Било је више идеја како да назовемо новоформирани клуб, али је већина предложених имена која су тада била популарна већ постојала. У граду смо имали и Борац и Пролетер, Раднички је преименован у Нови Сад, а пошто је оснивање клуба покренула омладина Сателита, чији сам био председник, дошли смо на идеју да се назовемо Младост што је и прихваћено. Тренер Мирко Чичак, потом Ђока Галић, Рандељ и ја смо имали имали „фиће“ па смо возили целу екипу на терен на Сланој бари где смо играли утакмице — још увек добро служи памћење Борислава Попића Чопа који је играо у Младости у прве две сезоне, пре него што је отишао у војску, да би се 1975, по повратку из армије, посветио тренерском послу и провео у клубу са Сателита готово три деценије у раду с млађим категоријама и првим тимом. 

Први председник ФК Младост био је Љубомир Станчул Лала. Знатну помоћ пружала је месна заједница која се налазила у улици Анђе Ранковић, а на чијем је челу био Перица Младеновић. Секретар је био Мирослав Сивачки, а благајник Ранко Бајин. У самој месној заједници било је седиште Друштва. Варга Фрања је имао фото-апарат што је у то време била реткост, па је урадио прве клупске фотографије, односно био је нека врста незваничног клупског фотографа. Израђене су и чланске карте за које је задужен био Душан Ђаковић, по професији медицински техничар запослен у болници. Пошто је и пре оснивања клуба, редовно на турнирима у малом фудбалу у школи „Борис Кидрич” водио записнике, тог посла прихватио се и у Младости. Дуле Ђаковић је био уз Младост од почетка, често је и путовао на гостовања у улози клупског лекара. 

Једна од фигура и инцијатор оснивања клуба био је Александар Радовић познат по надимку Техна, наставник у О.Ш. „Борис Кидрич”, водио је фудбалску секцију, и иако никада није имао званичну функцију у Младости, био је ту, уз клуб, од caмог оснивања, његов допринос је немерљив — апострофира Буба Чалакић који је играо рукомет, а чији је млађи брат Милорад био у фудбалској екипи Младости од оснивања.

ДОЛАЗАК КОМПАНИЈЕ ГАТ

NS Dukes и председник Веселин Бајчетић, у то време,  за једног од спонзора фудбалског клуба Младост позвао је компанију ГАТ д.о.о, основану 1992. године, чија је основна делатност извођење елктромонтажних и грађевинских радова. ГАТ д.о.о. је у то време био спонзор клуба америчког фудбала NS Dukes који је основан 2002. и уз београдске вукове и Дивље вепрове из Крагујевца дуги низ година важио за једну од најозбиљнијих екипа на нашим просторима. 

Тренирали смо на помоћном терену Војводине, иза источне трибине стадиона, али смо морали да потражимо нову локацију пошто је то земљиште почело да се преуређује и припрема за изгадњу ТЦ „Променада“, прича Новица Слијепчевић један од играча NS Dukes, данас члан скупштине фудбалског клуба Младост ГАТ. 

NS Dukes је 2015. године, освојио шампионску титулу, две године касније такмичио се у регионалној лиги да би 2018. иступио из лиге и због превеликих трошкова престао да постоји. 

Мој отац Дејан познавао се са Веселином Бајчетићем и Рајком Докићем и пошто је ГАТ већ био спонзор фудбалског клуба дотоворили су се 2011. године да терен Младости користимо за тренинге док смо званичне мечеве и даље играли на Кабелу. C обзиром на то да смо пореклом из Гацког и да се тамошњи фудбалски клуб такође зове Младост, оцу се од почетка свидела идеја сарадње са новосадским клубом истог имена. У сезони 2013/14 Младост је први пут заиграла у дресовима са рекламом ГАТ и новим грбом.

Како се прича са клубом америчког фудбала полако стишавала тако је ГАТ д.о.о. озбиљнија улагања усмерио на фудбалски клуб Младост. Током 2017. године измирени су сви клупски дугови, регулисана су власничка права, сређена је ограда и клупске просторије, подигнути су рефлектори, на место потпредседника стигао је Мирослав Кресовић и од тог тренутка креће велики успон.