GRB KROZ ISTORIJU

Tokom pola veka postojanja FK Mladost zvanično je korišteno pet grbova, uz još nekoliko varijacija. Prvi je bio klasičan vanvremenski „štit” koji je krasio i kapiju na starom igralištu. Levo polje mu je bilo crveno, desno belo. Gore je ćiriličnim pismom, fontom „cooper“ veoma popularnim u to vreme, bio ispisan naziv kluba, a dole, u polukrugu, Novi Sad. Isti grb koristilo je i Sportsko društvo Mladost, a izrađene su i dve vrste emajliranih znački, u belom i plavom krugu. 

Pred odlazak na gostovanje u Čehoslovačku 1979. godine urađena je serija znački sa modifikovanim grbom. Štit je pri vrhu bio „strukiran“, dok je u crveno-belo polje ubačena godina osnivanja kluba, 1972. Osim onih sa crveno-belim poljima, urađene su značke i sa oba crvena, plava, odnosno oba crna polja kao i dve verzije, latinična i ćirilična. Naredne godine, takođe na gostovanju u Ksaverovu, Mladost je igrala u belim dresovima na kojima se grb nalazi na sredini grudi. Vrlo je sličan prethodnom, ali je urađen bez autlajna i završavao se u špic. Iznad natpisa FK Mladost pisalo je ime grada.

Na prelazu iz 90-ih u 2000-te godine urađen je potpuno novi grb, izduženi štit, sa kosim crvenim i belim prugama. U gornjem levom, belom uglu bio je manji štit, a u njemu godina osnivanja dok je u donjem desnom, najširem crvenom polju, pisalo u dva reda FK „Mladost” Novi Sad. Opšti utisak je — ni malo sretno rešenje. Taj grb bio je oslikan na zidu sa leve strane od ulaza u jedini objekat na igralištu. Takođe, nalazio se odštampan na garniturama dresova, trenerki, majica, često i u negativu ili u plavoj boji kao i na svim memorandumima i zvaničnim dokumentima. Postojale su dve varijante tog grba, sa zaobljenim donjim delom poput klasičnog štita kao ista ta verzija čiji donji deo ide u špic. 

Od sezone 2013/14 aktuelan je novi grb, teget plavi štit čija je gornja ivica na oba kraja valovito zakošena. Dve kose crvene pruge blago se spuštaju od gornjeg desnog ugla i u njima se nalazi fudbalska lopta, u centralnom teget plavom polju latinicom je u četiri reda ispisano FK Mladost GAT Novi Sad, dok se u dnu, u još jednom crvenom polju, nalazi godina osnivanja kluba. 

KLUPSKE BOJE I PRVI DRESOVI

Za Mladost je igralo 90 posto mladih sa Satelita, uz par meštana sa Detelinare, pa se može reći da je to bio pravi mali klub iz kraja. Prvi kapiten bio je Mihalj Drobina, stanovao je na malom Satelitu, radio kao električar u Novkabelu, a prvi trener Mirko Čičak, takođe sa Satelita, veliki „dinamovac“, koji se zalagao na osnivanju kluba za plave dresove u kojima je Mladost i odigrala prvi prijateljski meč protiv Proletera i još neke utakmice pre početka ligaškog takmičenja u jesen 1972. godine. 

Ipak, zvanična klupska boja prema statutu je crvena, odnosno crveno-bela, crveni dresovi sa belim šorcevima, dok se kao rezervna i danas, koristi plava. Nekoliko sezona, u prvoj polovini prve decenije ovog veka, dok smo Puder i ja vodili klub, sem standardne crvene garniture dresova, imali smo i žutu kao rezervnu — ističe Dragan Simić koji je takođe prošao omladinsku školu Vojvodine pre nego što je zaigrao za tim sa Satelita. Ne tako davno Mladost je igrala i u kompletno beloj opremi. 

DRESOVI DANAS

DOMAĆI DRES
GOSTUJUĆI DRES